Cvičení pro rozvoj činnosti před střelbou a techniky střelby

Rón  |  útok  |  10.01.2013

Uvedené příklady cvičení se zabývají pouze jejich organizací. Nezapomínejte na korekci chyb v technice střelby, přesné určení dávkování (časový limit, počet vystřelených, počet daných košů), soutěživost ve cvičení a ztížení střelby pasivní obrannou činností. Většinu cvičení je možné modifikovat pro všechny věkové kategorie, ale to už je na vás, na trenérech.

První část střeleckých cvičení (cv. 1. -10.) je věnována střelbě, která vyplývá z herních situací a klade velký důraz na individuální činnost jednotlivce – střelbu. V těchto cvičeních máte velký prostor na opravování chyb. Zejména na přípravu hráče před chycením míče a zastavení před střelbou (pravá-levá, resp. levá-pravá, nebo zastavení skokem).

Druhá a třetí část (cv. 11. – 17.) ukazuje možnosti cvičení pro rozvoj činnosti hráče před chycením míče z pohledu spolupráce s dalšími spoluhráči – uvolnění bez míče a kombinace dvou hráčů.

I poslední část (cv. 17.-21.) úzce souvisí s utkáním. Nácvik střelby v zatížení je důležitý, aby hráči udrželi úspěšnost i pod vlivem únavy, která v zápase nastupuje s přibývajícími minutami strávenými na hřišti. 

PRÁCE NOHOU

1. Hráč 1 přihraje hráči 2. Přihrávající oběhne hráče 2, který mu míč podá. 1 se zastavuje krokem levá – pravá a střílí z výskoku. Stejnou činnost provádí hráči 3 a 4, hráč 3 se zastavuje krokem pravá – levá. Hráči 2, resp. 4 doskakují, 1 a 3 zaujmou pozici hráčů, kteří podávají míč další dvojici hráčů.

2. Hráč 1 nemá míč, provádí klamavý pohyb vlevo a uvolňuje se na pravou stranu hřiště, 2 mu přihraje. 1 chytá míč v pohybu, zastavuje se krokem levá – pravá a střílí z výskoku, po vystřelení doskočí míč a zařadí se na konec zástupu. Hráč 2 provádí stejnou činnost na druhou stranu hřiště (zastavuje se krokem pravá – levá).

3. Hráči 1 a 2 zahájí stejně. Nadhodí si míč, chytí ho současně se zastavením skokem. Provádí „střeleckou fintu“, zavřený únik (1 směrem na střed, 2 směrem ke koncové čáře) a po 2 – 3 úderovém driblinku střílí z výskoku po zastavení krokem levá – pravá. Doskočí míč a zařadí se do druhého zástupu.

4. Hráč 1 je přihrávající hráč, po určitém počtu přihrávek (12 – 15) ho vystřídá jeden ze střílejících hráčů (trenér zdůrazní důležitost přesné přihrávky a opravuje i tohoto hráče). Hráč 2 přihraje 1 a využívá „clonu“. 2 přihraje zpět hráči 1 a ten střílí z výskoku po zastavení krokem levá – pravá. Trenér ještě před cvičením určí využití clony:

a) currle

b) stright

c) fade (pozor, u tohoto uvolnění muže dojít i k zastavení pravá – levá zadní obrátkou).

5. Stejná organizace cvičení jako ve cvičení č. 4, ale hráč 2 před střelbou provádí zadní clonu po které se uvolňuje, dostává přihrávku od 1, zastavuje se
a) pravá – levá
b) levá – pravá.

6. Hráč 2 přihraje 1, uvolňuje se po klamavém pohybu na slabou stranu, chytá míč, který mu přihrál hráč 2 současně se zastavením levá – pravá, a střílí ve výskoku. 2 se ihned po přihrávce uvolňuje pomocí „clony“ ve středním postavení (trenér muže určit způsob uvolnění – viz. cvičení č. 4). Hráč 3 přihraje 2, ten chytá míč současně se zastavením levá – pravá a střílí z výskoku. Střílející hráči míč doskočí a zařadí se do druhého zástupu. Hráč 4 přihraje 3, cvičení pokračuje.

7. Hráč 1 nabíhá ze slabé strany, 2 mu přihraje a uvolňuje se „hod a běž“. 1 přihraje zpět hráči 2, který se zastavuje krokem levá – pravá a střílí z výskoku. 2 se ihned po přihrávce uvolňuje na roh vymezeného území, chytá míč od 3 současně se zastavením pravá – levá a střílí z výskoku. 3 nabíhá ze slabé strany a cvičení pokračuje. Střílející hráči doskočí míč a zařadí se do druhého zástupu.

8. Hráč 1 nabíhá ze slabé strany, chytá přihrávku od 2, zastavuje se levá – pravá a střílí z výskoku. 2 se ihned po přihrávce uvolňuje podél koncové čáry, chytá míč od 3 a po zastavení levá – pravá střílí z výskoku. Hráči doskočí míč a zařadí se do stejného zástupu. Trenér určí limit pro střelbu (časový nebo počet vystřelených), po kterém si hráči vymění místa, ze kterých se uvolňovali.

9. Hráč 1 se po klamavém pohybu uvolňuje do místa křídla, chytá míč od 2 současně se zastavením levá – pravá a střílí z výskoku. 2 se ihned po přihrávce uvolňuje také do místa křídla, ale na druhé straně hřiště. 3 přihraje míč 2, který po zastavení levá – pravá střílí z výskoku, 3 provádí činnost jako 1, atd. Hráči doskočí míč a zařadí se do druhého zástupu.

10. Hráč 1 stojí zády ke koši ve středním postavení. 2 nabíhá ze slabé strany mezi roh vymezeného území a „trojkovou“ čáru, chytá míč od 3 a ihned přihrává 1, který se uvolňuje zadní obrátkou v momentě přihrávky, chytí míč a střílí z krátké vzdálenosti (tzv. kombinace „high – low“). 2 se uvolňuje, zastavuje se současně s chycením míče pravá – levá a střílí z výskoku. Hráč 4, který přihrál míč, 2 zahajuje další sérii, 3 přeběhl do postavení zády ke koši. Hráči doskočí míč a zařadí se do druhého zástupu.

CVIČENÍ PRO ROZVOJ NAČASOVÁNÍ (TIMING) UVOLNĚNÍ STŘELCE. HRÁČ MUSÍ OKAMŽITĚ REAGOVAT NA ZMĚNU POLOHY MÍČE NA HŘIŠTI (V MOMENTĚ PŘIHRÁVKY), RESP. NA UVOLNĚNÍ HRÁČE S MÍČEM.

11. Hráč 1 doskakuje a přihrává 2, který střídavě přihrává střelcům 3 a 4 (2 míče). Střelci se uvolňují od koncové čáry do střelecké pozice, po vystřelení co nejrychleji běží do výchozí pozice. Musí se koncentrovat na hráče 1, který doskočil míč a vyrazit v momentě, kdy mu míč opouští ruce při přihrávce hráči 2. Dávkování určí trenér – časový limit, počet vystřelených, atd., potom si hráči vymění role.

12. Hráč 1 provádí uvolnění s míčem v pohybu až do vymezeného území, hráč 2 se uvolňuje v momentě, kdy je hráč s míčem ve vymezeném území a zastavuje se „skokem“, 2 chytí míč přihraný od 1 a okamžitě provádí střelbu z výskoku. 2 doskočí míč a hráči si vymění role. Cvičení je nutné provádět z různých pozic na hřišti, viz. diagramy:

a) varianta 1

b) varianta 2

c) varianta 3

13. Hráč 1 zahájí cvičení uvolněním s míčem do vnitřního prostoru, ve stejný moment se uvolňuje hráč 2 do střelecké pozice. V momentě přihrávky od 1 (timing!!) se uvolňuje hráč 3 do střelecké pozice, chytá míč přihraný 2 a ihned přihrává 1, který střílí z výskoku. 1 nebo 2 doskočí míč a přihrají 3, který bude zahajovat cvičení. Posun hráčů: 1 -> 2 -> 3 -> 1.

14. Hráč 1 zahájí cvičení uvolněním s míčem ke koncové čáre a v momentě, kdy je ve vymezeném území přihraje hráči 3, který se uvolňuje do rohu hřiště. V momentě přihrávky 1 --> 3, se uvolňuje 2, chytá míč přihraný od 3 a okamžitě střílí z výskoku. 1 doskočí míč, přihraje 2, který zahájí cvičení. Posun hráčů: 2 -> 1 -> 3 -> 2.

HRÁČI Z PERIMETRU PRO HRÁČE VE VNITŘNÍM PROSTORU A NAOPAK

15. Hráč 1 zahájí cvičení driblinkem ke koncové čáře, přihraje 2, uvolní se, 2 mu přihraje zpět, 1 vystřelí z výskoku, uvolní se do další pozice, 3 mu přihraje a 1 opět vystřelí z výskoku. 2 doskočí první vystřelený míč, 1 druhý vystřelený míč. 2 a 3 si vymění role, 4 zahájí další sérii cvičení. 2 a 3 stále hráči ve vnitřním prostoru, 1 a 4 hráči ve vnějším prostoru (můžeme zařadit i více hráčů).

16. Hráči 1, 2, 3 jsou hráči ve vnějším prostoru, každý má míč, hráči 4 a 5 ve vnitřním prostoru, 5 má míč, doskakuje míč, který vystřelí 4 a přihrává hráčům na perimetru. 4 se uvolní do středního postavení, 1 mu přihraje a 4 vystřelí z krátké vzdálenosti. Po vystřelení se ihned uvolní pro přihrávku od 2, potom od 3. Poslední střelecký pokus sám doskočí, současně zahajuje cvičení 5 (vymění si role).

17. Hráč 2 vybíhá ke trojkovému oblouku a cloní hráče s míčem 1. Ten se uvolňuje kolem clony a přihrává hráči 2, který se uvolňuje ke koši (pick and roll) nebo do vnějšího prostoru (pop out). 2 zakončuje střelou z krátké vzdálenosti resp, střední (dlouhé), současně 3 přihraje míč 1, který střílí z perimetru. Hráči doskočí míč, který vystřelili a 3 zahájí další sérii clonou na 4.

a) pick and roll

b) pop out

PŘÍKLAD STŘELBY PO ZATÍŽENÍ

18. 1 je doskakující hráč, 3 přihrávající, mají dva míče. 2 zahájí cvičení sprintem, dotkne se desky (mladší hráči místo dotyku desky provedou pod košem zadní obrátku) a sprintuje do střelecké pozice, chytí míč a střílí z výskoku. Ihned po vystřelení provádí stejnou činnost (viz diagram). Trenér určí časový limit, nebo počet vystřelených / daných. Posun hráčů: 1 -> 2 -> 3 -> 1.

19. 3 zahájí cvičení přihrávkou na 2, ten přihraje 1. 3 sprintuje kolem 2 chytá míč, který mu přihrál hráč 1, vystřelí z výskoku, doskočí míč, přihraje 1 a pokračuje v činnosti. Hráče 1 a 2 je možné umístit do různých pozic na hřišti, tím i 3 střílí z různých míst a vzdáleností, viz. diagramy:

a) varianta 1

b) varianta 2

20. Hráč 4 je doskakující hráč, 5 a 6 přihrávají, dva míče. 1 provádí „clonu“ na 2 (musí dojít ke kontaktu a „přetlačování“ min. 2 – 3 sekundy), 1 se uvolní po cloně, chytá míč od 5 a střílí z výskoku. Současně 2 běží ke 3 „cloní“, uvolňuje se a chytá míč od 6, střílí z výskoku. 3 běží k 1, který zaujal výchozí pozici 2, „cloní“, uvolňuje se ze clony, chytá míč od 5 a střílí z výskoku, cvičení kontinuálně pokračuje.

21. Organizace cvičení je stejná jako u cvičení č. 20, ale hráči provádí zadní, resp. dolní clonu.