Defenzivní koncept Svetoslava Pešiče

Večerka  |  obrana  |  08.06.2015

Tento článek je postaven na přednáškách S. Pešice v rámci 2. ročníku FIBA Europe Coaching Certificate 2013-2015 konaného ve dnech 27. 7. – 4. 8. 2014 při Mistrovství Evropy U18 v Konyi, Turecku.

Svetoslav Pesic je jedním z nejúspěšnějších trenérů v historii evropského basketbalu a to jak na klubové, tak reprezentační úrovni. Vyhrál Mistrovství Světa, 2x Mistrovství Evropy, Euroligu, FIBA EuroCup, Koračův Pohár, několikrát německou, španělskou a jugoslávskou ligu a i národní poháry v daných zemích.

V jeho přednáškách informoval trenéry o svém defenzivním konceptu a základech obrany 1 na 1, odstupování apod., o kterých budu referovat v druhém článku.

Hlavní charakteristika defenzivního konceptu:

1) Tlak na balon směrem ke straně (cílem zbavit rozehrávače balonu)

2) Nedovolit po přihrávce na křídlo nebo pivota opětovnou přihrávku na střed

Důležité prvky:

1) No ball in the middle (důležité držet útočníky s balonem mimo střed hřiště)

2) Tlak na balon

3) Over-play

Celý defenzivní koncept je založen na agresivní obraně, ať už bez balonu (over-play), tak s balonem (tlak na hráče a vytlačování ho směrem k postranní čáře). Důležitý pokyn zní "CHASE HIM", v českém volném překladu "hoň ho", myšleno tak, že obránce se nemá nechat řídit útočníkem, tj. stínovat ho a nechávat mu volný prostor ke hře, ale svojí agresivní obranou a správném postavení ho nutit do směru a věcí které chce obránce, nikoli útočník. Dalším pokynem je "always go over the screen" takzvané proklouznutí do clony, nikdy neřešit clonu oběhnutím spodem. V obraně bez balonu při odstupování mezi silnou a slabou stranou je důležité, aby obránci neslidovali, ale sprintovali.

Pesic Man2Man defense

1. Zásada obrany rychlého protiútoku:

  • Nechceme se vracet do obrany společně s útočníky, musíme sprintovat zpátky, předběhnout je a zastavovat

2. Zásady agresivní obrany s tlakem na balon

  • Neustupovat útočníkovi, ale zastavit balon a začít agresivně tlačit na útočníka
  • Zavřít střed hřiště - nepustit do středu útočníka, vždy dotlačit směrem k postranní čáře
  • Nebát se hrát 1 na 1 obranu (nespoléhat na výpomoc, zdvojení) abychom získali lehké míče s cílem zahájit rychlý protiútok
NE OK  
  NE MÍČ
NE OK  

Pesicova tabulka konceptu osobní obrany na obranné polovině. Vychází ze začátku útoku soupeře, kdy rozehrávač s míčem překračuje polovinu hřiště. Políčka vyplněná "NE" znamenají území naší obranné poloviny, kde nechceme, aby soupeř držel míč. Jedná se zejména o střed hřiště na trojkové čáře, kdy má rozehrávač velkou škálu možností, jak buďto ohrozit koš, nebo přihrát. Proto je potřeba při přechodu půlící čáry vyvinout agresivní tlak na rozehrávače, aby byl donucen přihrát míč spoluhráčům. Zároveň nechceme, aby se míč dostal do území v rozích naší obranné poloviny, proto hráči bránící křídla mohou dovolit přihrávku na své útočníky a jakmile zde bude míč (políčka označená OK, kopírující území okolo 45° trojkové čáry), obránci zahájí agresivní obranu. V těchto pozicích mají útočníci omezené možnosti jak driblinku (z jedné strany mají postranní čáru), tak přihrávkami na spoluhráče.

3. Zásada over-play obrany

Snažíme se hrát over-play celý zápas, nikoli tak, že se spokojíme s tím, že nedovolíme přihrát na svého útočníka jednou, dvakrát za zápas.

4. Zásady výpomoci

Obránce musí neustále vytvářet agresivní obranu na míč a výpomoc je tu kvůli tomu, aby pomohla kolegovi k tomu, že tato obrana bude úspěšná.

Poučky do tréninku:

1)Na tréninku při nácviku hry se hraje vždy 3na3, maximálně 4na4, nikdy ne 5na5.

2)Pro zlepšení obrany se musí hrát na tréninku při nácviku hry vždy celoplošná osobní obrana.

Výjimka v defenzivním konceptu: (obr 1)

Pokud je na hráče s balonem č. 2 postavená dvojitá clona, tj. směrem k zadní čáře a zároveň směrem do středu, uplatňuje se výjimka, že v této situaci hráče můžeme pustit do středu, kde je méně nebezpečný než nájezdem po zadní čáře.

Součástí defenzivního konceptu je obrana na hráče bez balonu v 1/3 vzdálenosti mezi hráčem a balonem (platí pro hráče na silné straně). Vždy aktivní obrana a over-play.

Nácvik odstupování (obr 4 a 5)

Trenér má balon na půlící čáře, křídla se uvolňují a jedno dostává balon, ihned útočí do koše. Obránce se ho snaží zastavit a vzájemně si vypomáhají. Obránce od hráče č. 3 odstupuje na výpomoc hráči č. 1 a obránce hráče č. 2 odstupuje, aby pokryl i útočníka č. 3.

Pesic Man 2 Man obrana

Cvičení (obr. 6)

Cvičení 1 na 1 na jedné třetině šířky hřiště (území ohraničeno z jedné strany postranní čárou a z druhé pomyslnou čárou procházející rohem čáry trestného hodu). Jedná se o klasické cik-cak cvičení s tím, že obránce má po celou dobu ruce za zády a zvedá při obranném pohybu co nejvíce nohy.

Možnost inovace: Při každé změně směru útočníkova pohybu si obránce jednou šáhne na míč s cílem vypíchnout ho a ihned dává ruce nahoru

Cvičení (obr. 7)

Cvičení probíhá na jedné polovině hřiště. Celkem jsou 4 útočníci a 4 obránci. Útočníci nesmějí driblovat a pouze si přihrávají mezi sebou. Pokud se jim podaří dát si 3 přihrávky za sebou, mají jeden bod. Celkem se hraje do 11 bodů. Pokud obrana získá míč, ihned útočí = začínají si přihrávat mezi sebou. Pokud se obránci pouze dotknout balonu, přihrává se trenérovi a z obránců se stávají útočníci a jdou vyhazovat za postranní čáru.